Relatiile sexuale si sarcina

În mod normal, daca nu exista motive medicale pentru retinere de la actul sexual, puteti avea o viata sexuala normala pâna în momentul în care se rup membranele sau se declanseaza nasterea. La sfârsitul sarcinii, când copilul este maturizat, relatiile sexuale pot grabi declansarea travaliului, deoarece lichidul seminal contine prostaglandine, care pot stimula contractiile uterine. Actul sexual ca atare nu are nici un efect negativ asupra copilului. Nu provoaca nici avortul, deoarece fatul este bine protejat în sacul amniotic.

Oricum, este foarte adevarat ca viata sexuala a viitorilor parinti se modifica în timpul sarcinii. Multe femei îsi pierd interesul sexual în primele trei luni de sarcina, ca o reactie normala la schimbarile hormonale din aceasta perioada.

Interesul sexual este de asemenea influentat de starea de oboseala si de greturi, care sunt probleme obisnuite la începutul sarcinii. Interesul sexual poate descreste din nou în ultimele trei luni. Spre sfârsitul sarcinii, relatiile sexuale pot deveni dificile si din cauza abdomenului crescut al gravidei.

Daca aveti probleme sexuale, este foarte important sa le discutati cu sotul dumneavoastra. Mentinerea unei vieti sexuale active în timpul sarcinii este foarte importanta pentru o relatie apropiata si dragastoasa cu sotul. Puteti încerca diferite pozitii, mai comode în timpul sarcinii. De exemplu, ambii soti pot sta pe o parte sau femeia poate sta deasupra. Pozitia în genunchi poate fi preferata, mai ales în ultimele luni, deoarece evita presiunea pe abdomenul femeii.

Uneori, femeia gravida poate fi sfatuita sa limiteze sau sa evite actul sexual daca sarcina comporta riscul unor complicatii cum ar fi dehiscenta canalului cervical, avort spontan, travaliu prematur. Daca exista riscul de a contracta o maladie cu transmitere sexuala, folositi prezervativul la fiecare contact sexual. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*