Testul Papanicolau – testul care iti poate salva viata!

 Cand ai facut ultima data un control ginecologic?

Stiu ca o sa strâmbi din nas, dar este bine sa îl faci macar o data pe an. „Dar nu ma doare nimic” vei spune tu. Te cred, însa din nefericire, de cele mai multe ori, bolile aparatului reproducator la femei apar si evolueaza fara durere, fara preaviz, pe tacute, la modul cel mai pervers posibil. Poti evita o tragedie strângând din dinti si facând în fiecare an neplacuta vizita la ginecolog.

 

Unul dintre examenele ginecologice esentiale este testul Babes-Papanicolau sau examenul cito-vaginal, care trebuie sa faca parte din examenul ginecologic de rutina al oricarei femei. Scopul acestui test este identificarea unor posibile modificari ale celulelor de la nivelul cervixului si colului uterin si pentru screeningul cancerului de col uterin.. Aproximativ 10% dintre femeile care fac anual un test Babes Papanicolau prezinta un rezultat anormal, insa doar un sfert dintre acestea prezinta modificari specifice cancerului de col uterin.

  • Testul presupune studierea cu ajutorul microscopului a evolutiei celulelor extrase din secretia vaginala.

Acest test mai depisteaza, în afara de modificarile canceroase ale celulelor si prezenta unor infectii de tipul celei cu candida sau trichomonas.

  • Este recomandabil ca testul sa fie efectuat anual din momentul in care ai devenit activa din punct de vedere sexual; altfel, in fiecare an incepand cu varsta de 25 ani.

Daca o femeie a suferit o operatie de histerectomie totala, testul Papanicolau ar trebui efectuat ori de cate ori va recomanda medicul.

Este o idee incetatenita ca femeile nu ar trebui sa isi faca testul Papanicolau decat dupa primul contact sexual. Testul nu afecteaza sub nici o forma organele genitale feminine.

  • Pentru a efectua testul, medicul ginecolog va extrage cu ajutorul unei spatule celule de la nivelul colului uterin, celule ce vor fi supuse unei analize microscopice.

Trebuie sa stii ca nu orice modificare celulara este cancerigena, sau ca nu orice rezultat „anormal” la testul Papanicolau înseamna cancer de col uterin. Cele mai frecvente anomalii celulare se datoraza infectiei cu virusul uman Papilloma (HPV – Human Papilloma Virus)

  • Rezultatele care pot fi obtinute în urma acestui examen ginecologic pot fi de cinci tipuri:

– celule normale (clasa I);

– „celule cu modificari atipice benigne” (clasa II), ceea ce presupune o modificare obisnuita a celulelor, fara motive de îngrijorare;

– „citologie sugestiva dar neconcludenta pentru malignitate” (clasa III), dupa cum arata si denumirea, rezultatele testului nu sunt suficiente pentru a pune un diagnostic clar, sens în care va trebui sa se recurga la teste suplimentare;

– „citologie puternic concludenta pentru malignitate” (clasa IV), ceea ce înseamna ca exista formatiuni maligne dar în numar mic;

– „citologie concludenta pentru malignitate” (clasa V) ce confirma existenta formatiunilor maligne în numar mare.

 

Rezultatele din clasa II semnaleaza prezenta unor infectii sau inflamatii netratate. În acest caz este nevoie ca medicul sa urmareasca evolutia acestor celule si, daca este nevoie, sa se efectueze chiar un test HPV sau a unei colposcopii, adica a observarii mucoasei cu ajutorul unor instrumente speciale.

Rezultatele din clasele III, IV, V – se va recurge la colposcopie si la biopsie (recoltarea unei portiuni din tesut si testarea sa în laborator) pentru a obtine un diagnostic clar.

Rezultatul poate fi influentat de o serie de factori, de aceea este recomandat ca testului Babes Papanicolau sa se faca in afara perioadei menstruale iar cu cel putin 24 de ore inainte trebuie evitate contactele sexuale, spalaturile vaginale, folosirea tampoanelor interne, a spermicidelor, ovulelor sau cremelor intime.

Retine ca Testul Papanicolau:

–  Nu identifica toate bolile cu transmitere sexuala;

–  Daca rezultatul este anormal, nu inseamna ca ai sau vei avea cancer de col;

–  Este un test simplu, nedureros si foarte important pentru sanatatea ta.

 

Testul în discutie a fost initiat în anii 40 de catre savantul român Aurel Babes si prefectionat ulterior de catre omul de stiinta grec Papanicolau. Introducerea testului Papanicolau în practica ginecologica a avut drept efect scaderea mortalitatii datorate cancerului de col uterin cu 70%.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*