Semnificatia si importanta salutului

In viata tribala oamenii strigau sau faceau semne pentru a-i feri pe ceilalti de un pericol sau pentru a-si anunta semenii ca au gasit hrana. Dar, ca multe lucruri care la origine au fost vitale, salutul a devenit un simbol. Insa, chiar si astazi se impune un anume ceremonial care ridica multe probleme. Sa stii sa saluti este, intr-adevar, dovada ca stii sa respecti uzantele. Salutul este prima manifestare de curtoazie cu care intimpini pe cineva.

Nici un om nu este atit de neinsemnat incit sa nu merite un salut din partea noastra. Cei care asteapta cu privirea fixa , cu buzele strinse si cu o grimasa pe fata sa fie salutati ca eventual sa raspunda sunt si prost crescuti si de rea credinta. Ludovic al XIV-lea o saluta si pe ultima bucatareasa cu aceeasi curtoazie pe care o manifesta si fata de stralucitoarea domnisoara Devaliere. Numai snobii pot crede ca demnitatea lor e micsorata de un salut politicos.

Salutul este esential in stabilirea unor relatii cu cei din jur. Oamenii nu trebuie priviti in functie de clasa sociala careia ii apartin sau in functie de nivelul profesional. De exemplu, o persoana cu educatie aleasa si cu principii morale, va saluta, in aceeasi institutie, in acelasi fel, si pe cel superior, cat si pe cel inferior din punct de vedere profesional.

De retinut…

…este ca, in orice imprejurimi, barbatul saluta primul femeia, chiar daca aceasta este mai tanara decat acesta. Cei mult mai in varsta trebuie sa fie salutati de catre cei mai tineri, in semn de respect. Cel inferior din punct de vedere profesional il saluta pe cel superior, iar in cazul in care femeia detine rolul celui inferior, barbatul este cel care saluta mai intai. La intrarea intr-o incapere, noul venit va saluta multimea. Este politicos sa raspunzi oricarui salut, altfel il jignesti pe cel care ti s-a adresat.

In cazul domnilor…

…politicos este ca salutul sa fie precedat de scoaterea palariei cu aproximativ doi metri inaintea intalnirii, dupa care sa fie asezata la loc. In cazul in care nu porti palarie, iti vei apleca putin capul. Este contraindicat sa fumezi sau sa iti tii mainile in buzunare in timp ce saluti.

In cazul doamnelor…

…salutul se face insotit de un usor suras si de o scurta inclinare din cap. Daca se intalnesc doua persoane de acelasi sex, cea tanara saluta pe cea mai in varsta.

Intinde mana spre salut…

…femeia, superiorul sau persoana mai in varsta. A refuza o mana intinsa denota o proasta crestere si este o ofensa adusa celui care te saluta. Barbatii se vor ridica de pe scaun atunci cand saluta, spre deosebire de doamne, care vor recurge la acest lucru numai in cazul in care va trebui sa dea mana cu o persoana mai in varsta.

Modul in care strangi mana…

…cuiva spune foarte multe despre caracterul unei persoane. Este bine sa evitam o strangere puternica, cat si una prea slaba. Se va evita atingerea numai a varfurilor degetelor. O strangere de mana poate incheia o afacere, poate insemna o felicitare, o multumire, un act de prietenie.

Cand poarta manusi…

…un barbat se elibereaza de ele atunci cand da mana cu cineva. Femeile si le scot abia cand ajung la destinatia dorita, exceptie facand manusile lungi de seara.

Sarutul mainii…

…are loc atunci cand doamna isi intinde mana spre barbat. Nu se va saruta mana unei femei in locuri mai putin potrivite, cum ar fi plaja.

Sarutul pe strada…

…este mai putin politicos. Daca acest lucru se intampla la gara sau la aeroport, nu este deloc nepotrivit, asa cum ar fi pe strada, in vazul tuturor.

 

Această intrare a fost publicată în Utile . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*