10 pasi pentru redobandirea moralului dupa un esec

Organismul uman este conceput sa functioneaze atat de natural incat imediat dupa un esec atrage furia, paralizand increderea, locul acesteia fiind luat de teama unei alte nereusite. Reactia este mai degraba una fiziologica, decat psihologica.

Ca vorbim de examene, subiect ce tine acum titlurile intregii mass-media, de profesii, familie, sentimente, prietenie etc. esecul face parte din viata tuturor. Sigur ca este "digerat" in mod diferit de fiecare individ in parte. Dar, prima reactie este aceeasi pentru toata lumea. Aduce indoiala, tristete, manie, potrivit Pipelette.

 Pentru a va restabili moralul, ca sa puteti continua pe drumul vietii, trebuie sa va recapatati increderea in sine, sa puneti in miscare fortele motrice, in scopul declansarii actiunilor pozitive. Iata cateva tehnici menite a va revigora, dupa inregistrarea unui insucces, propuse de psihologi.

1. Invatati sa comunicati

Este foarte important sa va exteriorizati sentimentele, eliberandu-va de cele care nu va fac bine (furia, mahnirea, frustrarea), pentru a merge inainte.

2. Alungati depresia

Nu ramaneti prea mult timp in starea depresiva, reactionati rapid, nu dati inapoi si nu "pedalati" obsesiv pe esec. Cautati oportunitati de a depasi micul obstacol.

3. Vedeti esecul ca pe o lectie

Va poate ajuta sa nu mai faceti aceeasi greseala, sa identificati care va sunt lacunele si, mai ales, sa le acoperiti.

4. Stati de vorba cu oamenii pozitivi

Evitati contactul cu persoanele pesimiste ce nu fac altceva decat sa va descurajeze, confirmandu-va nereusita. Ascultati-Ie pe cele capabile sa va dea sfaturi utile, pentru a iesi din impas.

5. Priviti spre viitor

Intoarcerea in trecut nu e potrivita in asemenea momente ("despicarea firului in paisprezece"), de aceea faceti proiecte, revizuiti-le pe cele pe care le aveati planuite. In cazul unui esec in viata sentimentala, revenirea la o 'fosta' iubire, desi este extrem de tentanta, este o greseala si mai mare pe care o puteti face. Nu va iesi nimic bun, pentru ca nu se mai poate reveni la ce-a fost odata si riscati sa pierdeti si o prietenie care s-a obtinut cu greu.

6. Nu generalizati situatia

Acceptarea esecului nu semnifica extrapolarea situatiei, dar n-o generalizati. Un esec priveste un anumit eveniment si nu persoana dumneavoastra. A rata o data, nu presupune a se intampla mereu acelasi lucru.

7. Nu dati vina pe altii

Daca veti invinovati o terta persoana sau o anumita stare de fapt, acest comportament nu va permite valorizarea esecului si el te va urmari toata viata.

8. Considerati succesul ca rod al efortului

Admitand ca numai invatand cum sa reusesti in viata, ascultand opiniile altora, socializand, adaptandu-va conditiilor actuale, veti elimina confuzia in care va puteti afla la un moment dat.

9. Fixati-va clar obiective

In caz de esuare intr-o anumita etapa sau in ansamblul tuturor obiectivelor propuse, analizati cu atentie care ar fi cauzele principale si luati-o de la capat.

10. Esecul vazut ca o reusita

Pare un nonsens, dar v-a ajutat sa va testati limitele si sa gasiti mijloacele necesare de a depasi toate obstacolele. Priviti esecul ca o lipsa de curaj si nu ca un scop. Redefiniti-l ca un palier spre succesul dorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*