Cele 9 luni de sarcina

Felicitari! In curand vei fi mamica! Incepe o perioada „speciala” din viata ta plina de transformari rapide si  emotii noi, perioada pe care nu o vei uita niciodata. Asa ca incerca sa ai rabdare, sa fi cat mai  informata, si sa te bucuri din plin de tot acest timp. Trebuie sa stii ca o sarcina normala are intre 40 si 42 de saptamani si ca se imparte in 3 trimestre fiecare saptamana fiind foarte importanta pentru dezvoltarea cat mai armonioasa a copilului tau. Asa ca indiferent de dorinta ta de a avea   bebelusul cat mai repede la piept este important ca cele 40 de saptamani sa se incheie cu bine.

Iata cele 3 trimestre de sarcina:
Trimestrul I: de la  0-15 saptamani;.

Trimestrul II: de la 15-28 saptamani;

Trimestrul III: de la 28- 42saptamani.

Pentru o cat mai fidela oglindire a transformarilor tale si ale copilasului tau in decursul celor 40 de saptamani, vom imparti perioada in 10 luni, si te vom ajuta astfel sa intelegi  transformarile din fiecare perioada a sarcinii.

Fiecare sarcina are particularitatile ei, astfel incat modificarile ce au loc in fiecare saptamana pot sa nu fie generale tuturor viitoarelor mamici.

I. La sfârsitul primei luni (aproximativ doua saptamâni dupa ce ati constatat absenta menstruatiei), embrionul este ceva mai lung de 1 centimetru si la el se pot deosebi capul, corpul si mugurii bratelor si picioarelor. Spre sfârsitul celei de a patra saptamâni, inima deja bate. Acest lucru însa poate fi vizualizat doar în timpul examenului ecografic.

II. La sfârsitul celei de a doua luni, embrionul atinge aproximativ lungimea de patru centimetri. Organele vitale sunt deja formate, iar sistemele organismului (digestiv, respirator, urinar) au prins deja contur, începe sa bata inima. Se pot observa rudimente de urechi, încheieturi, degete. Pleoapele sunt formate. In aceasta perioada, embrionul este foarte sensibil la alcool, medicamente si substante chimice. Daca factorii respectivi au actionat pâna la aceasta etapa de dezvoltare, ei pot determina aparitia unor malformatii (anomalii) congenitale.

III. Spre sfârsitul celei de a treia luni, embrionul „promoveaza" la stadiul de fat, are aproape 15 centimetri în lungime si o greutate de 100 gr. Rinichii lui au început sa secrete urina. I s-au format unghii pe degete si au aparut în gingii mugurii celor 20 de dinti "de lapte". Organele genitale sunt formate, dar ele înca nu pot fi vizualizate ecografic. Capul e mare si constituie aproape jumatate din lungimea corpului. Toate organele si sistemele organismului sunt deja constituite.

IV. La sfârsitul  celei de a patra luni, fatul va avea aproximativ 15 cm si greutatea de 100-120 gr. încep a creste parul pe cap, genele, sprâncenele si unghiile. Inima bate cu o frecventa de 120-150 batai pe minut si poate fi auzita cu un aparat special. Fatul se misca în lichidul amniotic, deschide gura, înghite, suge si chiar zîmbeste.

V. La sfârsitul lunii a cincea, fatul va avea aproximativ 25-27 cm si greutatea 250-300 gr. Corpul se acopera cu perisori, care dispar înainte de nastere. Placenta este formata: ea alimenteaza copilul si are o functie de bariera ce protejeaza fatul de actiunea factorilor nocivi din sângele matern. În perioada de 18-20 saptamâni veti simti pentru prima oara miscarile copilului. Uterul ajunge la nivelul ombilicului, apasa asupra vezicii urinare, de aceea apare necesitatea de a urina mai frecvent; la fel se poate deregla si functia intestinului – apar constipatii.

VI. La sfârsitul celei de a sasea luna, fatul va avea aproximativ 30 cm si greutatea 400-600 gr. Cresc mâinile, parul si unghiile, încep a se forma mugurii dentari, se dezvolta reflexul de a apuca. Simtiti bine miscarile copilului. El începe a deschide ochisorii si a reactiona la lumina, începe a simti gustul atunci când înghite lichidul amniotic. Începând cu aceasta vârsta, copilul nu numai ca aude, ci si poate recepta sunetele. El poate reactiona la înaltimea sunetului si ritmul melodiei. Ascultarea muzicii de catre copilasul intrauterin este o sansa unica de a influenta dezvoltarea intelectuala si muzicala a copilului dvs. Se recomanda în special simfoniile. In afara de muzica, e de dorit ca atât mama, cât si tatal sa mângâie abdomenul si sa vorbeasca gingas sau sa-i cânte bebelusului.

VII. Dupa luna a saptea greutatea copilului atinge 1 kg, iar lungimea 35 cm. Corpul lui se acopera cu perisori subtiri si moi. Se dezvolta plamânii. Creierul începe sa functioneze la un nivel mai înalt, ceea ce îi permite sa reactioneze la mediul înconjurator. Ochisorii lui deslusesc lumina, iar auzul este într-atât de dezvoltat încât îi permite sa se obisnuiasca cu glasul dvs. si îl va recunoaste când se va naste. Copilasul mai mult doarme. Atunci când e treaz poate suge degetul mare, deschide si închide ochii, se întoarce si da din picioruse. Puteti simti foarte bine aceste miscari. Obositi mai repede. Daca umblati mult, pot aparea edeme (umflătură nedureroasă rezultată prin acumulare de lichid seros în țesuturi.) în regiunea gleznelor.

VIII. Pe parcursul lunii a opta, bebelusul va continua sa se maturizeze si se va pregati pentru nastere. Greutatea lui va ajunge la l ,5 kg, iar lungimea la 40 cm. Stratul de grasime de sub piele devine mai gros, de aceea copilasul este mai durduliu, dispare pufusorul de pe corp, unghiile ajung pâna la vârful degetelor. El se va întoarce cu capul în jos si asa se va naste.  Daca puneti mina pe burta, puteti palpa partile copilului – capul, membrele. Uterul ajunge pâna la rebordul costal si va este mai greu sa respirati. S-ar putea sa constatati ca aveti nevoie de a urina mai des si sa nu dormiti la fel de bine ca de obicei.

IX. În cele patru saptamâni a lunii a noua bebelusul va adauga zilnic în medie 15 g si la sfârsitul lunii va cântari peste 3 kg. Aproape toti perisorii de pe corp dispar, iar pielea se va acoperi cu o substanta grasa. Copilul este mare si de aceea miscarile devin energice. Capul lui coboara la intrarea în bazin si dvs. simtiti ca va este mai usor sa respirati, însa e ceva mai greu sa mergeti sau sa sedeti.

Pe parcursul ultimelor patru saptamâni, copilul creste si adauga în greutate mai repede; el se maturizeaza, pregatindu-se pentru viata în afara uterului. Pâna la declansarea nasterii, copilul are o talie medie de 50 centimetri si cântareste înjur de 3500 grame. Copilul se situeaza cu capul înainte; capul se „angajeaza" la intrarea în bazinul mic pelvian, gata pentru nastere. Este posibil ca în aceasta perioada sa aveti o senzatie de usurare datorita faptului ca scade presiunea asupra toracelui si abdomenului; respiratia nu va mai este îngreuiata si nu mai aveti senzatia de disconfort. La declansarea nasterii, de la 2% pâna la 4% din copii sunt situati cu picioarele sau cu fesele înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*