Riscurile locului de munca in perioada de sarcina

Multe femei lucreaza pâna în saptamâna a 30-a de sarcina sau chiar mai mult si se simt foarte bine. Se stie însa ca exista anumite ocupatii care sunt periculoase pentru fat. Exista un risc crescut de avort spontan, nastere de fat mort sau malformatii congenitale ale copilului la femeile care, la locul de munca, vin în contact cu substante toxice de tipul: clorura de vinil, mercur, gaze anestezice, sau care sunt expuse la niveluri crescute de radiatii etc.

Multe femei gravide sunt îngrijorate de pericolul iradierii în cazul în care lucreaza cu aparate care au ecrane vizuale. Cercetarile efectuate nu au constatat existenta riscului de iradiere pentru persoanele care lucreaza cu aceste aparate.

Daca sunteti îngrijorata de existenta unei expuneri nocive la locul de munca, cereti sfatul medicului si insistati în fata patronului sa va schimbe temporar locul de lucru.

Daca apar probleme medicale, cum ar fi cresterea tensiunii arteriale, veti fi sfatuita sa stati acasa, în lipsa problemelor medicale puteti lucra pâna in saptamîna a 30-a de sarcina sau chiar mai mult.

În general, femeilor le vine greu sa lucreze în primele trei luni de sarcina, mai ales daca au greata matinala, o stare de oboseala si somnolenta. Pe masura ce sarcina progreseaza si devine tot mai vizibila, oamenii din jur încearca sa sara în ajutor si totul merge parca mai bine.

Daca îndepliniti o munca ce necesita efort fizic crescut, mers pe jos la distante mari sau statul în picioare timp îndelungat, negociati cu patronul chiar din primele luni de sarcina. Poate obtineti un program redus sau schimbarea temporara a locului de munca.

Evitati camerele în care exista emanatii toxice de la vopsea sau alte produse; evitati contactul cu orice persoana care are o boala infectioasa, în special rubeola sau varicela; evitati contactul cu animalele, mai ales daca exista pericolul de infectie (ex. toxoplasmoza); evitati contactul cu oile si mieii, mai ales în sezonul fatatului.

Sfaturi pentru mamele care lucreaza:

  • verificati daca exista substante nocive la locul de munca;
  • când ajungeti acasa, odihniti-va putin în pozitie orizontala;
  • schimbati-va des pozitia;
  •  purtati dresuri «suport» în cazul în care trebuie sa stati mult în picioare;
  • evitati încaperile în care se fumeaza;
  • încercati sa va aranjati programul astfel încât sa veniti mai târziu si sa plecati mai devreme de la serviciu;
  • cereti sfatul medicului daca vreun aspect al muncii dvs. va provoaca îngrijorarea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*