Protectia ochilor in timpul iernii!

Anotimpul rece atrage dupa sine o serie de probleme si nelinisti:  modalitatea de a scapa de kilogramele in plus acumulate in aceasta perioada, ingrijirea si hidratarea pielii, dar si teama de fracturi si entorse in momentul in care incepe sa se formeze poleiul.

Pentru cei care iubesc sporturile de iarna, caderea primilor fulgi de nea reprezinta startul pentru pregatirea concediului la munte.

Sezonul rece este o perioada a anului in care lumina solara este extrem de intensa, mai ales cand este reflectata de zapada. Indiferent care sunt sentimentele pe care le asociem anotimpului rece, protectia ochilor ramane la fel de importanta in aceasta perioada, ca si in sezonul cald. Astfel, chiar daca in aceasta perioada cerul este de cele mai multe ori acoperit cu nori, medicii specialisti sustin ca purtarea ochelarilor de soare ramane vitala pentru sanatatea ochilor. Acest lucru este cu atat mai important in ceea ce priveste persoanele care isi petrec mare parte a timpului pe partia de schi sau sanius, fapt ce ii expune razelor solare ultraviolete reflectate pe zapada (actiunea UV este de 80% pe nisip si 17% pe zapada, insa ele pot fi mai puternice pe masura ce altitudinea creste). Pentru o protectie eficienta a ochilor, indiferent de altitudinea la care va aflati, sau de activitatile intreprinse este recomandata alegerea ochelarilor de soare care sa blocheze aproximativ 85-90% din lumina solara.

Este foarte important să purtăm ochelari de soare, de calitate, pentru a ne proteja ochii de razele ultraviolete. Razele ultraviolete (UV), depinzând de intensitate şi de timpul de expunere, sunt nocive pentru ochi, putând determina afecţiuni oculare grave.

Cele mai importante caracteristici ale ochelarilor de soare sunt:

– protecţia faţă de razele UV,

– calitatea lentilei, adică să ofere o imagine clară, nedistorsionată,

– rezistenţa lentilelor astfel încât în cazul unui accident să nu rănească 

– aspectul.

Razele solare nocive nu rep ezinta singura amenintare pentru ochi in timpul iernii. Temperatura scazuta de afara, vantul rece si cu o intensitate sporita, camerele putin aerisite si incalzite artificial constituie la randul lor factori care pot duce lezarea severa si uneori permanenta a ochilor. Acest lucru se manifesta cu precadere ca urmare a uscarii organelor de vaz. Prevenirea acestor conditii medicale poate fi facuta, fie prin folosirea lacrimilor artificiale, fie prin achizitionarea unor sisteme pentru umidificare in spatiul locativ. Medicii specialisti atentioneaza in privinta frecarii excesive a ochilor in momentul in care acestia devin uscati si iritati, riscand in acest fel sa agravati severitatea acestor manifestari sau chiar sa zgariati ochii mai tare.

Activitatile casnice, precum vopsit, curatarea suprafetelor de orice fel sau decuparea placilor de lemn reprezinta la randul lor activitati care pot periclita sanatatea cohilor. In cazul in care va confruntati cu accidente de aceasta natura pasii pe care trebuie sa ii urmati sunt urmatorii:

  • nu frecati sau aplicati presiune asupra ochiului lezat. Incercati sa indepartati corpul strain stand aplecat asupra unei chiuvete si sa clatiti cu apa din belsug. Aceasta metode este eficienta pentru indepartarea particulelor mici de praf sau lemn;
  • daca nu reusiti sa indepartati particula care a patruns la nivelul ochiului este recomandat sa va adresati imediat medicilor specialisti;
  • acoperiti ambii ochi pana primiti asistenta medicala.
  • daca ochiul afectat a fost expus la solutii de curatare toxice clatiti bine cu apa din belsug timp de 15-30 de minute;
  • adresati-va personalului medical de specialitate.

Atitudinea pe care o adoptam in ceea ce priveste metodele de protectie a ochilor, precum si promptitudinea reactiei noastre in momentul producerii unui accident la acest nivel influenteaza decisiv capacitatea de a beneficia de o vedere buna pentru o perioada cat mai lunga de timp. Asa ca ai grija de ochii tai!

Această intrare a fost publicată în Utile . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*