Ce este torticolisul?

Torticolisul este o afectiune cunoscuta sub numele de "gat stramb", in care capul pacientului este inclinat. Barbia este indreptata spre unul din umeri, in timp ce capul este inclinat spre celalalt umar.

La inceput apare o senzatie de discomfort si rigiditate a gatului, apoi capul se inclina intr-o parte datorita contractiei spastice unilaterale a muschiului sternocleidomastoidian. Aceasta contractura mai mult sau mai putin dureroasa a muschilor gatului limiteaza miscarile de rotatie a capului.

Uneori, aceasta contractura este asociata cu cea a muschilor de la nivelul umarului din partea opusa sau poate aparea un spasm muscular in jurul gurii. Durerea se instaleaza in muschii cervicali si de-a lungul unor linii de pe piept si spate. Simptomele dispar in timpul somnului.

Tipuri de torticoli:

  • torticolisul congenital – apare atunci cand muschiul sternocleidomastoidian (responsabil de extensia gatului) este mai scurt si determina inclinarea capului de partea afectata si rotatia fetei, copilul privind opus afectiunii. Deseori torticolisul congenital se poate insoti si de displazia soldului, de aceea este necesara si o radiografie de bazin. Torticolisul este permanent si nedureros si se poate corecta chirurgical inca din primii ani de viata. Absenta unui tratament corect si eficient, poate conduce la aparitia unei scolioze cervicale structurale.
  • spasmodic – de cauza necunoscuta, este clasificat printre distonii (boli in decursul carora contracturile provoaca pozitii anormale ale corpului). Se observa accese de dureri si de redoare a gatului, in timpul carora survin contracturi succesive.

Torticolisul obisnuit apare uneori dupa o miscare brutala si fortata a gatului. Afecteaza mai frecvent sexul feminin iar principalele cauze sunt:

1. malpozitia in timpul somnului.

2. o miscare brutala si fortata a gatului.

3. expunerea prelungita la frig sau aer condiţionat.

4. psihosomatice, pe fondul unei anxietati marcate.

Mai des, el se constata dimineata la trezire, din cauza unei proaste pozitii in timpul somnului.

Ca investigatii se recomada radiografia cervicala, computer tomografie in cazul diagnosticului diferential.

Prognosticul e bun, simptomele disparand in mai putin de 3 zile dupa odihna si dupa administrare de medicamente analgezice si decontracturante musculare.

Tratamentul consta in aplicare locala de cataplasme calde, la nevoie guler cervical, masaje, rar apelandu-se la interventia chirurgicala.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*