Aceasta-i Romania mea!

Suntem obisnuiti cu personalitati de origina romana care au stralucit in strainatate, depasind virtuozitatea si talentul altora.

De cele mai multe ori, este vorba de performanta barbatilor. Iata ca astazi , la zi aniversara, dorim sa va aducem aminte marile doamne ale Romaniei care au avut un cuvant de spus de-a lungul istoriei..

Sofia Ionescu – Prima femeie neurochirurg din lume. S-a nascut in 1920, la Falticeni, in judetul Suceava. A studiat la Facultatea de Medicina din Bucuresti, specialitatea neurochirurghie. In anul 1944, este prima femeie din lume care realizeaza o operatie pe creier. Pe masa ei de operatie au urcat numeroase personalitati ale vremii.

Prima femeie inginer din Europa: Elisa Leonida Zamfirescu. Nascuta la 10 noiembrie 1887, este respinsa la Scoala de Poduri si Sosele Bucuresti (viitoarea Politehnica), intrucat erau de preferat studentii barbati. Nu se descurajeaza si, in anul 1909, este admisa ca studenta la Academia Regala Tehnica din Germania, unde devine prima femeie inginer din lume, in anul 1912.

Ana Aslan este cunoscuta drept "Savanta care a invins batranetea", descoperind Gerovital H3, medicament cu efecte curative asupra imbatranirii premature, si a bolilor legate de varsta. Printre pacientii importanti care au trecut pe la Ana Aslan se numara : Pablo Neruda, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Aristotel Onassis, Charles de Gaulle, Marlene Dietrich.

Prima femeie doctor in drept, din lume, Sarmiza Bilcescu. Nascuta in Romania, la 25 aprile 1867, este prima femeie admisa la facultatea de drept din Paris, pe care o absolva in 1890, obtinand, tot acolo, si doctoratul in drept.

Prima romanca intrata in Guinnes Book si prima femeie inginer silvicultor din lume- Aurora Gruescu (1914-2005). La facultatea de silvicultura din Bucuresti, a fost singura studenta, alaturi de 130 baieti.

Prima romanca membra a academiei Franceze, Elena Vacarescu, nascuta in 1864, este cunoscuta in lumea mondena romaneasca nu atat prin aceasta performanta notorie, cat prin romanul de dragoste trait in preajma printului mostenitor Ferdinand a Romaniei, cu care nu s-a putut casatori, datorita opozitiei regelui Carol I. A avut o bogata activitate literara si politica la Paris.

Virginia Andreescu-Haret – Prima femeie arhitect din lume. S-a nascut la 21 iunie 1894 si este nepoata marelui pictor peisagist Ioan Andreescu. Studiaza la Scoala Superioara de Arhitectura si Belle – Arte, devenind prima femeie care a ajuns la gradul de arhitect inspector general. A reprezentat Romania la numeroase congrese internationale.

Prima femeie avocat din Romania, Elena Negruzzi. A fost admisa la baroul din Iasi, prin hotarare judecatoreasca, dupa ce, timp de sase ani, cererile ei erau sistematic respinse pe motiv ca nu este barbat.

Elena Caragiani-Stoenescu a fost prima aviatoare din Romania. Fascinata de aviatie, este martora la zborul istoric realizat de Aurel Vlaicu. Ea ajunge prima femeie din tara noastra licentiata in stiinte juridice si prima femeie inscrisa la scoala de pilotaj.

Elvira Popescu (Popesco) – Vedeta a scenei si a ecranului. Elvira Popescu s-a nascut la 10 mai 1894, in Bucuresti. Ea urmeaza cursurile Conservatorului de Arta, pentru ca la 16 ani sa debuteze pe scena Teatrului National, unde este angajata dupa absolvire. Elvira este remarcata la Paris, avand un succes urias si este numita "cea mai aristocratica dintre actrite". Este supranumita de francezi "Notre – Dame de Theatre".

Prima femeie care a escaladat varful Moench din Alpii elvetieni, unde a infipt tricolorul Romanesc: Elena Ghica. Fiica a marelui ban Dimitrie Ghica si nepoata a domnitorilor din aceasta familie, Elena Ghica, a primit o educatie aleasa. La varsta de zece ani, cunostea noua limbi straine, pictura si pianul. La 14 ani a tradus in limba germana Iliada lui Homer.

Prima femeie profesor universitar in invatamantul de arta din Europa, Cecilia Cutescu-Storck (nascuta in 1879). In tara este cunoscuta ca fiind prma femeie care a executat pictura murala (decoratiunile interioare la banca Marmorosch Blank)

Iirina Burnaia (1909-1997) a fost prima femeie pilot din lume care a traversat in zbor muntii Carpati. Este cunoscuta prin numele de imprumut "Burnaia", numele real fiind Irina Cioc.

Smaranda Braescu, prima aviatoare de origina romana, care a doborat un record mondial feminin de saltul cu parasuta, de la 6.000 m, in anul 1931. In anul urmator, 1932, a dobrat recordul mondial absolut de salt cu parasuta (barbati-femei), de la inaltimea de 7.233 de metri. Tot ea a fost primul aviator european ce a obtinut un brevet de pilot in SUA.

Prima cantareata romana pentru care un marele compozitor italian Giacomo Puccini a scris rolul titular dintr-o opera a fost Hariclea Darclee. Opera este celebra "Tosca".

Alexandra Nechita, cunoscuta si "Micuta Picasso". S-a nascut la 27 august 1985, in Vaslui. Parintii emigreaza in SUA, inainte ca ea sa implineasca un an. De la varsta de 4 ani, Alexandra incepe sa picteze in acuarele. In 1994, adica la varsta de 8 ani, Nechita are prima expozitie. Un copil minune, la 12 a vernisat expozitii in SUA, Noua Zeelanda, Australia, Japonia. Alexandra Nechita a fost numita Ambasador al Pacii in numele Natiunilor Unite. Lucrarile ei se gasesc in colectii publice si particulare.

Nadia Comaneci – Cea mai cunoscuta romanca de pe Planeta, s-a nascut la 12 noiembrie 1961, in Onesti – judetul Bacau. Viata sa este una plina de reusite, datorita sportului si perseverentei. Multipla campioana mondiala obtine prima nota de 10 din istoria Jocurilor Olimpice, la paralele la Olimpiada de la Montreal (1976).

Pentru cei care ne numesc "codaşii Europei" şi pentru “Larousse”-ul care-i uită pe români, aceasta este România mea!

Pace, iubire, armonie, sănătate şi împliniri tuturor românilor!

 

Această intrare a fost publicată în Utile . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*