Sex si „La revedere!”

"Casual sex", in engleza. Romanescul sex ocazional.

Psihologii vin cu explicatiile: ne surade ideea sexului ocazional din motive psihologice – multi am primit din adolescenta informatia ca aceasta experienta este gresita, prin urmare si mai excitanta, altii au o teama de intimitate din experientele trecute, pe care o pot invinge in aceste conditii, cu un strain in fata caruia nu au inhibitii pe care probabil nu-l vor mai intalni niciodata – si din motive fizice – riscurile, misterul stimuleaza sistemul nervos, cresc presiunea sangvina si elibereaza adrenalina.

Tot ce trebuie pentru o experienta sexuala memorabila. Nu conteaza decat "acum si aici", iar fara complicatiile emotionale ale unei relatii, esti liber sa te concentrezi pe satisfactia fizica. Un scenariu irezistibil pentru foarte multi.

7 din 10 norvegieni ar face sex ocazional, iar tara lor este astfel lidera la aventurile de-o noapte. A aratat-o sondajul Durex din 2003. Vin tare din urma Islanda si Vietnamul, unde oamenii sunt aproape la fel de dornici de sex fara absolut nici o obligatie.

La capitolul satisfactie insa, norvegienii stau destul de rau, doar 62% dintre cei interogati s-au declarat atunci multumiti de viata lor sexuala. Asta i-a plasat pe locul 29, intr-un top alcatuit in 34 de tari.

Suntem bombardati cu indemnuri despre cat de extraordinar este sexul fara obligatii, exista sute de pagini de internet dedicate lui, sexologi care urla pretutindeni despre libertatea sexuala. Decizia ne apartine si trebuie sa o facem constienti de ce poate urma.

Pot urma boli cu transmitere sexuala, pot urma depresii, poate urma o viata intima marcata negativ de aceasta experienta. In timpul sexului, femeile secreta oxitocina, hormonul atasamentului pentru ca le face sa se relaxeze si sa formeze o legatura cu partenerul. Sexul ocazional aduce cu sine depresia, mai ales in cazul femeilor.

Psihologii americani au facut niste studii in universitati si au aflat ca studentele care fac sex ocazional sufera de depresii dupa aceasta experienta mai des decat studentii amatori de sex fara obligatii.

Nu putem sa nu pomenim pericolele legate de bolile cu transmitere sexuala. Asa-numita "revolutie sexuala" a dus la o crestere dramatica a BTS-uri-lor. Dar grijile cele mai multe se indreapta catre tinerii asaltati de povesti despre sexul oca-zional care risca sa ramana cu impresia ca sexul este un un simplu joc, unul din care ies raniti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*