Atentie!!! Apar virozele !

Organismul sufera un adevarat soc din cauza multiplelor schimbari la care este supus, intr-o perioada foarte scurta de timp. In general, multe persoane se simt rau din cauza bine-cunoscutelor simptome ale infectiilor cailor respiratorii superioare, asa- zisa raceala: stranut, durere de cap, congestie nazala, rinoree (nas care curge), lacrimare frecventa, usturime in gat, stare generala proasta. Ce trebuie sa se stie este faptul ca, netratate, aceste neplaceri pot provoca afectiuni mai complicate, cum ar fi pneumonia.

Frecventa crescuta a acestor infectii se explica prin numarul mare al virusurilor cu tropism respirator si al imunitatii scazute. Pe fondul scaderii capacitatii de aparare a organismului pot aparea o serie de complicatii printre care si virozele respiratorii. Acestea pot fi prevenite prin fortificarea capacitatii de autoaparare a organismului, adica a sistemului imunitar.

 De cele mai multe ori o viroza respiratorie incepe cu o rinita, mai precis inflamatia si secretia nazala abundenta. Inflamarea mucoasei nazale poate asocia si o afectare a faringelui ce se va manifesta cu durere puternica in gat, urmata adesea de inflamarea laringelui.

Rinita reprezinta inflamatia foselor nazale. Nasul devine aproape in permanenta infundat, simtul olfactiv scade, iar somnul este perturbat din cauza sforaitului din ce in ce mai frecvent. Tratamentul consta in administrarea de antiiflamatorii nesteroidiene pe cale generala, bauturi calde, vitamine, antihistaminice, antiinflamatorii locale. Un rol important il joaca administrarea locala a vosoconstrictoarelor.

Faringita este o boala care se manifesta prin dureri in gat, accentuate in momentul deglutitiei. Faringele este rosu si acoperit cu mucozitati si puroi, iar persoana bolnava are dureri de cap si uneori febra. Un tratament eficientpoate fi gargara cu infuzie de musetel si menta sau cu apa sarata. Se va evita fumatul si se vor consuma numai lichide si alimente pasate.

Laringita este o inflamatie a mucoasei laringiene care se manifesta prin raguseala, usturime in gat, asociata uneori cu durere. Acestea sunt urmate de tuse, oboseala, febra usoara. In aceasta situatie trebuie sa luati urgent urmatoarele masuri: incercati sa vorbiti cat mai putin, renuntati la fumat, consumati alimente cat mai usoare, feriti-va de variatiile de temperatura, evitati sa iesiti in vant, cand este mult praf. De asemenea puteti apela si la inhalatiile cu substante balsamice, aerosoli cu antibiotice etc. Retineti ca la aceste temperaturi virusurile si bacteriile responsabile de aparitia infectiilor respiratorii se inmultesc, ceea ce duce la cresterea riscului unei contaminari de la persoana la persoana.

Cu toate aceste sfaturi insa, retineti ca o consultatie la medicul de familie nu strica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*