Gastroenterita (diareea) estivala

Cand vine vacanta de vara ne gandim la mult soare, la apa si la numeroase calatorii. Este bine insa inainte de a pleca de acasa sa cunoastem cateva aspecte legate de riscul de a ne imbolnavi si mai exact despre gastroenteritele estivale.

 

Gastroenterita este o modificare de tip intestinal ce apare in urma consumului alimentelor si apei contaminate cu microorganisme si/sau toxine ale acestora. Simptomul dominant al gastroenteritei este diareea care prezinta diferite particularitati, de la diareea apoasa la cea cu sange, functie de gradul de agresiune al enterotoxinei declansatoare.

O particularitate in aceasta perioada o constituie insa diareea persoanelor care calatoresc, asa numita diaree a turistilor. Este cauzata de bacterii, virusuri, paraziti aflati in apa locala contaminata. Cea mai frecventa enterotoxina raspunzatoare de aparitia acestui tip de diaree apartine bacteriei E.Coli. Ea este prezenta in apa locala nepurificata provenita din diverse zone.

Semnele de alarma care suspicioneaza o gastroenterita sunt greata, varsaturile, durerile abdominale, diareea, aparute la 12 – 72 de ore de la ingestia apei sau alimentelor contaminate. Severitatea este variabila. Unele persoane dezvolta febra, dureri musculare iar complicatia cea mai de temut este deshidratarea aparuta in special in zonele tropicale.

Atentie la peste ! Peste 400 de specii de peste in special cel provenit din zonele tropicale (Florida, Pacific, India) produc fenomene toxice. Siptomele apar la 2 – 8 ore de la ingestia pestelui si se manifesta prin crampe abdominale, greata, varsaturi, urticarie, amorteli ale extremitatilor, mialgii. Durata 6 – 17 ore. Pestii de talie mare si batrani sunt cei mai toxici.

Fructele si legumele care au fost stropite cu substante chimice, pesticide care contin arsenic, plumb, pot determina si ele simptome ce apartin tabloului clinic al tulburarilor digestive.

Preventie si tratament

Pentru evitarea gastroenteritelor estivale se impun masuri profilactice de eficienta maxima care se adreseaza in special interceptarii cailor de transmitere si neutralizarii surselor.

Importante sunt masurile igienico-sanitare si de educatie a populatiei si anume :

 • pastrarea mainilor curate in special dupa folosirea toaletei;
 • evitarea consumului alimentelor comercializate in afara centrelor specializate;
 • evitarea consumului legumelor nepregatite corespunzator;
 • limitarea consumului bauturilor cu multa gheata;
 • evitarea consumului exagerat de alcool;
 • alegerea restaurantelor cu conditii igienico-sanitare corespunzatoare;
 • evitarea consumului de alimente condimentate;
 • consumul alimentelor pregatite termic corespunzator.

Tratamentul iniţial constă în:

 • măsuri de reechilibrare hidrică – consum în principal de apă plată şi ceaiuri pentru înlocuirea pierderilor cauzate de diaree şi vărsături
 • diareea – evitaţi carnea şi alimente bogate în calorii deoarece acestea accelerează, de obicei tranzitul intestinal. consumaţi orez fiert, piure de cartofi sau morcovi, banane, afine, mere
 • crampele abdominale cedează la ceaiul de coada şoricelului şi la sucul de lămâie
 • pentru febră, sunt indicate antitermicele.
 • greaţa şi vărsăturile pot fi combătute prin consumul de lichide fără conţinut solid (supe, sucuri de lămâie sau alte citrice).
 • evită ciorbele şi sucurile cu pulpă de fructe.

Începerea acestui tratament la domiciliu trebuie realizat după un prim consult, urmat de acordul medicului de familie, care cunoaşte istoricul unor eventuale alte afecţiuni asociate. Astfel poate îndruma pacientul spre administrarea unor medicamente care să nu aibă reacţii adverse importante în afecţiuni diagnosticate şi să nu interfere cu eventuala medicaţie pe care pacientul şi-o administează.

Administrarea de antibiotice este rezervata doar persoanelor cu simptome grave (febra persistenta, diaree severa cu sange – mai mult de trei scaune in minimum opt ore). Prescrierea lor se va face numai in urma consultului medical de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*