Polenul, un tezaur de vitamine si minerale

Primavara, de cum se desfac bobocii, pe delicatele antene ale florilor se formeaza mici saci cu o pulbere galbuie extrem de fina – polenul. Rolul sau in lumea vegetala este acela de a asigura reproducerea plantelor. Este ca un praf fin, format din particule microscopice, „praf” care este dus de vant sau de insecte de la o floare la alta, jucand rolul de agent de fertilizare, purtand viata mai departe. Aceste particule microscopice de polen sunt fiecare in parte un adevarat miracol, un medicament al naturii, gata sa ne intareasca puterile si sa ne apere sanatatea.

In polen se gasesc toti micronutrientii atat de importanti pentru sanatate care lipsesc, de regula, din alimentele moderne, datorita supraprocesarii lor. In polenul crud sunt prezente atat vitamine lipo-solubile (A, cu carotenoizi numerosi, D, E, K), cat si vitamine hidro-solubile (C, B1, B2, B3, B5, B6, B12). Toate mineralele prezente in corpul omenesc sunt prezente si in polen; intre ele sunt de mentionat fierul, calciul, zincul, magneziul, seleniul, fosforul. De asemenea, contine enzime si pro-enzime. Un organism care are orice carenta de micronutrienti si-o poate compensa din polen. Si diabeticii pot lua polen, desi acesta contine si glucide (in medie 20-30%). S-a demonstrat ca administrarea a 2-3 lingurite de polen pe zi, la diabetici, ajuta la obtinerea si intretinerea unui nivel glucidic mai bun, la reglarea tuturor functiilor corpului si obtinerea unei stari generale de bine.

Ce este polenul de albine?

In zorii zilei, inainte ca soarele sa inceapa sa arda, si pe inserat, cand aerul se racoreste si devine mai umed, albinele culegatoare vin la stup purtand cu ele o incarcatura neobisnuita: o pulbere aurie si parfumata. Acesta este polenul. O combinatie unica si magica a naturii, constituita din mii de particule adunate din diferite plante, un adevarat elixir al vietii. Un stup produce pe an cam doua-trei kilograme de polen, si pentru fiecare kilogram de polen sunt necesare nu mai putin de cincizeci de mii de zboruri, a caror distanta insumata ar fi suficienta pentru a inconjura globul pamantesc. Dupa culoarea polenului putem ghici planta din care provine. Polenul galben-auriu provine de la papadie, iar cel galben ceva mai deschis, de la floarea-soarelui; cel rosiatic cu siguranta a fost cules de pe florile de mar, de par sau de piersic, in timp ce cel de un rosu intens este de pe florile de castan. Exista si polen albastrui, de la diferitele specii de nalba, mov – de la coriandru, sau chiar negru, de la mac. Dar cum albinele nu culeg polen doar de la o singura planta, ci prefera diversitatea, polenul terapeutic este multicolor.

Cum recunoastem polenul bun pentru terapie

In primul rand dupa aspect, mai ales prin stralucire – trebuie sa fie deschis la culoare si sa nu aiba nuante terne, chiar daca in el exista si granule inchise la culoare. Apoi, nu trebuie sa fie acru (ceea ce inseamna ca a prins umezeala, este foarte toxic si trebuie aruncat) si nici sa nu aiba gust de ars (ceea ce inseamna ca a fost uscat necorespunzator si nu mai are valoare). Gustul normal al polenului este cel dulce-aromat. Cel mai bun este cel foarte proaspat, care este moale si putin umed (dar nu acrit!). Cel cu granulele foarte tari si aproape fara miros este vechi si nu mai are decat 10-20% din proprietati, deci nu va fi folosit.

Pastrarea polenului

Se face intr-un borcan de sticla ermetic inchis, pentru a nu trage umezeala si a nu permite o oxidare si o degradare accelerata a principiilor sale active. De asemenea, se tine pe cat posibil la intuneric, pentru ca si lumina duce la o pierdere mai rapida a calitatilor sale terapeutice. Ideal este ca polenul sa fie pastrat la o temperatura de 0-4 grade Celsius (in frigider), pentru ca in el exista foarte adesea oua de larve, care se pot dezvolta rapid, asa incat este posibil ca in locul granulelor aurii sa gasiti o „colectie” de asemenea larve deloc placute.

Boli ce pot fi prevenite cu ajutorul polenului

  • Intarzierile de crestere la copii – un studiu facut la un spital de copii din Cordoba (Spania) a aratat ca administrarea zilnica a cinci-zece grame de polen favorizeaza dezvoltarea si consolidarea oaselor, accelereaza dezvoltarea sistemului nervos si ajuta la amplificarea functiilor cognitive ale celor mici. Polenul este recomandat chiar si in cazurile in care deja a aparut un retard al dezvoltarii fizice si mentale a copiilor.
  • Infectiile respiratorii – prin continutul sau de antibiotice, antivirale si imunostimulente naturale, polenul este un excelent mijloc de prevenire a virozelor si a infectiilor bacteriene respiratorii. Se administreaza in cure de cate o luna, timp in care se consuma 10-30 de grame zilnic. Pe an se recomanda, pentru a preintampina bolile respiratorii, efectuarea a 2-3 cure.
  • Infertilitatea la barbati – un studiu facut la spitalul universitar din Sarajevo (fosta Iugoslavie), de catre doctorul in medicina Izet Osmanagic, a aratat fara dubiu ca un consum regulat de polen duce la o amplificare a activitatii gonadelor, la cresterea productiei de spermatozoizi, precum si la imbunatatirea acestora. Studii recente germano-suedeze, facute pe un esantion de 93 de barbati, au aratat ca prin cura cu polen sunt preintampinate infertilitatea si impotenta la barbati cauzate de inaintarea in varsta, dar si de diferiti factori de stres (fizic sau psihic), cum ar fi poluarea, carentele in alimentatie, tensiunea emotionala prelungita, odihna insuficienta etc.
  • Menopauza prematura – polenul contine substante estrogene si stimulente ale activitatii glandulare la femei, avand un efect global de reintinerire cu totul remarcabil. Se administreaza sub forma unor cure de 28 de zile, cu 12 zile de pauza, minimum 4 cure pe an. Acelasi lucru este valabil si pentru barbati, pentru prevenirea andropauzei premature.
  • Alzheimerul – procesele de imbatranire a sistemului nervos sunt incetinite de aminoacizii, vitaminele, mineralele si enzimele din compozitia polenului. Pentru prevenirea Alzheimerului si a altor tulburari neurologice conexe cu inaintarea in varsta se recomanda efectuarea a 3-4 cure cu polen pe an, de cate o luna fiecare, timp in care se consuma zilnic cate zece – douazeci de grame de polen.
  • Accidentul vascular – este prevenit de consumul zilnic de polen. Responsabil pentru aceasta calitate este, dupa parerea specialistilor, un aminoacid continut de polen, rutina, care are un efect de tonifiere a vaselor de sange. Acelasi aminoacid, dar si efectele de reglare a tranzitului intestinal pe care le are polenul fac ca acesta sa aiba un efect favorabil si in prevenirea si combaterea varicelor si a hemoroizilor.
  • Cancerul – dupa parerea lui Ernesto Contrera, un doctor in medicina american, specializat in oncologie: „Nu exista un produs, natural sau de sinteza, care sa se poata compara cu polenul de albine in prevenirea bolii canceroase”. Intr-adevar, prin continutul sau de vitamine, de enzime care regleaza digestia si metabolismul ori care stimuleaza imunitatea, polenul este un excelent produs profilactic contra cancerului. Se recomanda minimum trei cure a cate o luna cu polen de albine, in dozele potrivite pentru fiecare in parte si precizate in paragraful in care am vorbit despre administrarea acestui produs.

Precautii la administrarea polenului!!

In ultimele decenii, s-a constatat o crestere exponentiala a cazurilor de alergie la polen. In Statele Unite, de exemplu, rapoartele oficiale indica faptul ca aproximativ 5% din populatie prezinta alergie, intr-un grad mai mare sau mai mic, la acest produs. La ingestia polenului, aceleasi persoane prezinta tulburari cum ar fi catarul respirator, dificultati in respiratie, arsuri gastrice si alte deranjamente digestive, tulburari neurologice si chiar soc anafilactic fatal. Ca atare, administrarea polenului se va face cu prudenta, in cantitati mici (un varf de cutit de polen in 24 de ore) in primele zile de tratament, pentru a vedea daca exista sau nu alergie. In cazul in care nu aveti alergie, puteti continua tratamentul, crescand dozele progresiv. Daca aveti reactii adverse minore (arsuri gastrice usoare, curgerea nasului sau mici mancarimi ale tegumentelor), continuati administrarea polenului in doze mici si diluat in miere sau in apa. In cazul reactiilor alergice mai severe, intrerupeti imediat tratamentul si consultati medicul specialist.

Contraindicatii la administrarea polenului!!

Nu se va administra polen in cazul ulcerului gastric si al gastritei hiperacide in faza acuta. In cazul bolilor hepatice grave se va lua acest produs numai dupa consultarea prealabila a medicului specialist.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*