Calcaie crapate? Iata cateva remedii

Mersul mult pe jos, statul în picioare, încălțămintea descoperită – toate favorizează uscarea și crăparea pielii de la nivelul călcâielor. În prima fază, este o problemă deranjantă doar din punct de vedere estetic. Însă, lăsate netratate, crăpăturile din piele pot duce la apariția unor probleme de sănătate. Pentru menținerea unor călcâie fine, există două tipuri de ritual: zilnic și săptămânal.

Ritualul zilnic

Ai stat toată ziua în aceleași sandale, ai picioarele obosite, iar pielea crăpată? Pregătește-ți un lighean cu apă călduță cu săpun lichid (nu fierbinte, deoarece deshidratează pielea) și înmoaie-ți picioarele timp de câteva minute. Șterge-le cu un prosop mai aspru, după care aplică o cremă hidratantă pe zonele cu piele îngroșată. Poți aplica o cantitate mai mare de cremă și poți îmbrăca picioarele în șosete pe parcursul nopții, pentru a lăsa crema să acționeze mai bine. În loc de cremă poți folosi ulei de măsline.

Ritualul săptămânal

1.    Ca și la îngrijirea zilnică, începe prin a-ți înmuia picioarele într-un lighean cu apă călduță, în care ai amestecat săpun lichid sau șampon.

2.    După ce ți s-a înmuiat pielea de pe călcâie, șterge-ți picioarele și îndepărtează pielea îngroșată cu ajutorul pietrei ponce sau a unei pile speciale. Ar fi mai indicat să folosești o perie sau o pilă mai puțin dură. Însă dacă folosești de mulți ani piatra ponce, continuă cu ea, deoarece orice alt produs ți se va părea că nu dă rezultate tot atât de bune.

3.    După folosirea pietrei ponce, poți aplica o mască cu scrub, pentru îndepărtarea în profunzime a celulelor moarte.

4.    După ce te-ai clătit, aplică o cremă puternic hidratantă, specială pentru călcâie, sau una împotriva fisurilor, dacă ai călcâie foarte crăpate.

Uscate pe tot parcursul anului?

Călcâiele uscate, indiferent de vreme și de încălțăminte, pot indica o funcționare deficitară a glandelor sudoripare. De asemenea, o piele uscată și îngroșată, însoțită de pete închise la culoare poate fi semn al unei leziuni de ordin malign. În acest caz, este important să te prezinți imediat la medic, pentru investigații suplimentare. Predispoziția genetică spre călcâie îngroșate, care apare în copilărie ori în adolescență, poate fi ”îmblânzită” cu produse dermatocosmetice, din farmacie, care au în componență acid salicilic. Ulterior, după îndepărtarea porțiunii de piele îngroșate, medicul îți va recomanda o cremă care cicatrizează.

Prin fisurile formate în călcâi intră cu ușurință microbi și fungi, piciorul se suprainfectează. Cei mai atenți trebuie să fie diabeticii și persoanele cu vârsta înaintată. Aceste două categorii, din cauza mediului favorabil și a imposibilității de a se apleca și a-și îngriji picoarele, sunt supuse unor leziuni suprainfectate greu de tratat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*